0494 17 08 18 info@johnbossaert.com

Trouwfotografie tips voor bruid & bruidegom

Deze trouwfotografie tips voor bruid en bruidegom zijn gemaakt om jullie een beetje een inzicht te geven in bepaalde gebeurtenissen op jullie komende trouwfeest gerelateerd aan de fotografie.

1. Wees voorbereid op het onverwachte, want alles is mogelijk tijdens een bruiloft.

Maak je dus vooral geen zorgen en geniet van jullie dag !!! Bruiloften zijn zeer complexe evenementen en het onverwachte zal zeker gebeuren. De make-up artist is te laat, de bloemen worden te laat geleverd. De bruidstaart ziet er niet uit zoals je verwacht had, de bruidsmeisjes doen er langer over om zich klaar te maken. Of nog erger … de getuigen of bruidsmeisjes vinden je ringen niet meer. Conclusie, wees grondig voorbereid maar besef ook tegelijkertijd dat je niet alles in de hand hebt, vergeet vooral niet te genieten!

2. Verlichting is het belangrijkste ingrediënt voor mooie foto’s.

Voor recepties binnenshuis geldt niet hoe meer verlichting er is, hoe beter. Het is de kwaliteit van het licht dat telt,  met up-lighting gaat een zaal er schitterend uitzien, dit zijn kaarsen op de tafels, kroonluchters en andere lichtbronnen. Zij dragen bij aan de sfeer en zorgen ervoor dat uw foto’s er betoverend gaan uitzien. Kleur is ook heel belangrijk en kan zorgen voor de juiste mood! Maak je hierover ook niet te veel zorgen, een goede fotograaf weet perfect wat te doen in de verschillende lichtomstandigheden.

3. Voeg extra lichtbronnen toe bij buitenrecepties.

Hoe meer verlichting, hoe meer sfeer! Draadverlichting, kaarsen en lantaarns zijn lichtbronnen die een romantische sfeer creëren.

4. Maak een mood-board op Pinterest voor je bruiloft.

Een mood-board is handig omdat je zo de sfeer die je wilt creëren gemakkelijker kan beschrijven. Als het mood-board klaar is, kan je dit altijd bespreken of delen met de fotograaf of familieleden.

Bekijk hier mijn Pinterest – Wedding bord.

5. Een a twee uur vóór de zonsondergang is de beste tijd voor buitenceremonies. 

Voor de kenners, jawel … the golden hour! Als de zon wat lager hangt in de lucht creëerd dit een mooie zachte lichtbron.

6. Bouw tijdbuffers …

Plan vertragingen … verwacht vertragingen … meer dan 50% van de bruiloften die ik fotografeerde, verliepen niet volgens het plan. Absoluut geen probleem, maar voorzie tijdbuffers om deze vertragingen op te vangen. 

7. Een goede foto kost soms wat tijd om te maken.

Trek voor de fotoshoot van bruid en bruidegom ongeveer een twee uur uit. Twee uur in de planning wordt 1 uur op de trouwdag zelf, maar dit geeft ons wel de mogelijkheid om rustig mooie plaatjes te maken.

8. Om een ​​geweldige foto te maken heeft een fotograaf nog meer tijd nodig.

Hoe meer tijd, hoe beter het resultaat zal zijn. Zoals gezegd bij tip 7, trek voldoende tijd uit voor de foto’s van bruid en bruidegom. Dit zijn de foto’s die je jullie hele leven zal koesteren.

9. De beste tijd om te fotograferen is 1 uur voor en na zonsondergang.

  The golden hour is het tijdstip bij uitstek, maar nog een geweldige tijdstip om foto’s te maken, is 1 uur na zonsondergang in de schemering, the blue hour! 

10. De slechtste tijd om te fotograferen is tussen 12.00 en 14.00 uur. 

Houd er bij het maken van jouw planning rekening mee. Vermijd 12.00-14.00 uur voor een fotoshoot of buitenceremonie. Het licht is erg hard en de jongens zullen zweten in hun zwarte smokings als je in de zomer gaat trouwen. Dit wilt niet zeggen dat het niet kan, alles kan …  alleen de mogelijkheden worden kleiner.

11. Kies voor je ‘Get Ready shots’ indien mogelijk, een kamer op het noorden.

Fotografie draait om licht en goede verlichting is het belangrijkste ingrediënt voor geweldige foto’s, je hoeft hiervoor zeker geen kenner te zijn, je fotograaf staat je hier graag in bij!

12. Kies een grote kamer voor de voorbereiding van de bruid. 

Hoe groter de ruimte, hoe beter. We kunnen dan vanuit verschillende invalshoeken fotograferen en we kunnen lange lenzen gebruiken die een flatterend (afslankend) effect hebben.

13. Ruim de voorbereidingsruimte op.

Op je trouwdag staat je hoofd niet direct naar opruimen, maar zie wel dat de ruimte waar gefotografeerd wordt, opgeruimd is. Je wilt niet de rommel vereeuwigen in je woonkamer…

14. Zet de bloemen in vazen en zorg voor details.

Zet de bloemen die je gekregen hebt in vazen, stal je geschenkjes uit. Op die manier zorg je voor leuke details die je altijd bijblijven. 

15. Make up artist en visagist. 

Vraag de make-up artist altijd om eerst de bruid en daarna de bruidsmeisjes te schminken. De visagist kan je make-up terug opfrissen net voordat je weggaat. Verdubbel ook best de hoeveelheid tijd die je denkt nodig te hebben voor haar en make-up.

16. Kies een goede make-up artist.

Een goede visagist zal je natuurlijke schoonheid in de verf zetten en je doen stralen op de foto’s. De fotograaf kan je hiervoor enkele aanbevelingen doen. Hieronder zie je Sharon van MakeUp by Sharon

17. Raamlicht is het beste licht!

De make-up en voorbereiding van de bruid moet bij een raam (natuurlijk licht) worden aangebracht. Vraag de make-up artist en haarkapper om haar / zijn magie naast een raam met natuurlijk licht te doen, in tegenstelling tot een kamer zonder ramen of in een badkamer …Als de make-up wordt gedaan in een kamer met kunstlicht en met een andere kleurtemperatuur dan natuurlijk licht, ziet de make-up er anders uit op jouw foto’s. 

18. Voorbereidingen met de bruidsmeisjes of bruidsjonkers.

  Let op de kledij dat jouw bruidsmeisjes of bruidsjonkers dragen als de fotograaf begint met de foto’s. Joggingbroeken of pyjama’s zien er niet zo flatterend uit, tenzij je hiervoor natuurlijk bewust kiest.

19. Voorzie misschien een paar gemakkelijke schoenen tijdens de fotoshoot.

Ik weet dat je stiletto’s er geweldig uitzien, maar op het gras lopen zal een beetje problematisch zijn in die torenhoge hakken. Voorzie dus een paar comfortabele schoenen tijdens de fotoshoot en voor de late uurtjes.

20. Zet items voor de detail shots op voorhand klaar.

Zet de items die je op foto wilt best op voorhand klaar; trouwringen, schoenen, kleding, brieven, geschenken enz.

21. Regenplan! 

Vraag of er op de locatie ook een speciale ruimte hebben voor groepsfoto’s voor het geval het begint te regenen. En in België kan dat wel eens het geval zijn … 

22. Wedding planners zijn een goede investering. 

Ze verrichten wonderen op de trouwdag en zijn de investering absoluut waard. Als jullie nog op zoek zijn naar een wedding planner, verwijs ik jullie graag door!

23. Zorgvuldig uitkiezen van locaties voor foto’s. 

Er wordt vaak gevraagd “Kunnen we een foto maken onder dat prieel of bij die fontein?” Ik begrijp dat je misschien naar een locatie wordt getrokken, maar fotografie gaat over het licht, niet over de locatie. Het woord fotografie betekent letterlijk schilderen met licht. Als het licht aan de fontein slecht is, is het geen goeie foto, tenzij we kunstlicht gebruiken, wat tijd kost om op te zetten en die tijd is een luxe op jullie trouwdag.

24. Personaliseer je Pinterest-pagina.

Tegenwoordig kan je overal inspiratie vinden en Pinterest heeft veel ‘inspiratieborden’. Het enige probleem is dat iedereen dezelfde borden volgt, wees dus creatief en trek voldoende tijd uit om je huwelijk voor te bereiden. 

Hier nogmaals mijn huwelijk Pinterest bord.

25. Bruid en bruidegom bepalen de planning. 

Vaak hebben gasten of familie verzoeken die in tegenspraak zijn met de instructies van de bruid en bruidegom. Ik hoop dat het goed is dat ik ze vriendelijk vraag om met jullie te bespreken, het zijn jullie die mij inhuren. Tijdens een recente bruiloft bijvoorbeeld, tijdens de familie foto’s wilden alle gasten graag op de foto, maar dit stond niet in de planning van het bruidspaar. We moesten beleefd weigeren omdat het niet op de tijdlijn stond en omdat we zeker geen vertragingen willen creëren. 

26. Loop langzaam door het gangpad.

Het wandelen door het gangpad is geen race. Als de bruid en suite langzaam lopen, kunnen we ten eerste al meer foto’s maken. De tweede reden is een beetje technisch; als je langzaam loopt, bijna tot een punt waar je het evenwicht verliest, moet je lopen als een model en bijna je benen kruisen als je loopt, wat de rondingen van je lichaam accentueert. Hetzelfde geldt voor uw bruidsmeisjes. 

27. Je eerste kus moet minstens 3 seconden duren!

Laat die eerste kus als kersvers koppel maar iets duren! Ik zag nogal wat eerste kussen die zo kort waren dat die gemakkelijk door iedereen gemist kunnen worden, inclusief ons, de fotografen. Als het licht in de kerk of zaal zwak is, hebben zelfs de beste camera’s de neiging om “op zoek te gaan naar focus” (het kost een beetje tijd om te focussen bij weinig licht), dus een snelle eerste zoen kan gemist worden en dat willen we zeker niet! 

28. Laat zeker weten of je verrassingen hebt gepland.

Informeer de fotograaf op voorhand, zodat hij zich hierop kan voorbereiden. Het hebben van de juiste apparatuur is de sleutel in dergelijke situaties.

29. Neem tijd om de ringen uit te wisselen. 

Dek de trouwring niet af met hand of lichaam. We kunnen het uitwisselen van de ringen niet vastleggen als jullie handen niet zichtbaar zijn. Vertraag de ring uitwisseling, zodat we een grote verscheidenheid aan opnamen kunnen maken.

30. Plan eventueel 15-20 minuten na de ceremonie om groepsfoto’s te kunnen nemen.

Soms hebben kerken een strakke planning en is er geen tijd voor groepsfoto’s. Wat sommige koppels wel doen zijn de familie/groepsfoto’s nemen tijdens de receptie. Maar dat is jullie keuze…

31. Houd je zoveel mogelijk aan de planning. 

Vaak zie ik de bruid en bruidegom in de val gelokt worden door gasten die foto’s van hen willen maken, vaak direct na de ceremonie of voor/tijdens de receptie. Absoluut geen probleem, iedereen wilt meegenieten! Maar laat dit niet eindeloos duren. Mijn advies is om een ​​lijst met groepsfoto’s te hebben en je eraan te houden.  Wijs één vertegenwoordiger van elk gezin aan om de mensen te verzamelen – dat scheelt veel tijd. 

32. Beperk het aantal locaties.

 Je zal meer van de kostbare tijd in de auto doorbrengen dan dat je foto’s maakt en we zullen veel tijd verspillen aan het inpakken en uitpakken van materiaal. 1 locatie is meestal meer dan genoeg! Elke keer dat we van locatie veranderen, hebben we ongeveer 15 minuten nodig om onze apparatuur in en uit te pakken, te parkeren, enz.

33. Laat de bruidsmeisjes & jonkers ongeveer 30 minuten meegaan voor foto’s met jullie.

De sfeer zit er direct al in! Door dit te doen bereiken we een aantal dingen: ten eerste, je warmt jezelf al op en bent minder gespannen voor de fotosessie. Ten tweede willen we dat ze van de dag meegenieten en dat ze kunnen vertrekken zodra ze klaar zijn. Ook is het moeilijk voor de bruidegom om romantisch te zijn wanneer de jongens in de buurt zijn en grappige opmerkingen maken.

34. Love the First Look! 

Dit is een fantastische gelegenheid om geweldige foto’s te maken. De bruid of bruidegom die zijn/ haar toekomstige echtgenote voor het eerste ziet, een emotioneel en beklijvend moment! Als jullie van plan zijn een first look te doen, plannen we dit het beste op voorhand. 

35. Receptie & ontvangst

Als jullie van plan zijn de gasten te ontvangen, wees dan realistisch over de timing … Ik heb gezien dat de bruid en bruidegom een ​​tot twee uur besteedden aan het ontvangen van de gasten.

36. Het fotograferen van de zaal, tafels, bloemen, decoratie vraagt ook tijd.

Dit is omdat we ons licht heel vaak moeten veranderen, reken zeker 1 uur voor dit alles te fotograferen. Als jullie bepaalde accenten willen leggen en vastleggen, vertel het ons dan zeker.

37. Vraag de DJ om laserlicht te vermijden.

Vermijd laserlicht en vooral tijdens de openingsdans (anders zie je eruit alsof een SWAT-team je volgt). Vermijd ook een te veel aan mist machines tijdens de openingsdans, als er te veel mist is, kunnen we niet goed fotograferen.

38. Geniet van jullie dag en maak je geen zorgen om de camera.

De foto’s zien er zoveel beter en natuurlijker uit als je niet altijd bewust bent van de camera!

39. De openingsdans.

Neem de tijd voor dit magisch moment en verwittig de fotograaf wanneer de openingsdans er zit aan te komen.

40. Winter / herfst en lente bruiloften.

Draag warme jassen. Ook, als jullie een winterhuwelijk plannen, vergeet geen dekens klaar te leggen en voorzie warme dranken !!!

41. Vertel ons wie en wat belangrijk voor jullie is.

 Zodat we ons kunnen concentreren op die aspecten.

42. Voorwerpen in de zakken? 

Mobiele telefoons en autosleutels in zakken zien er niet goed uit op de foto’s.

43. Probeer niet te eten tijdens de toespraken. 

We proberen indien mogelijk de spreker en de persoon naar waar gesproken wordt samen op beeld te krijgen.

Dit is niet altijd mogelijk maar zorgt voor mooie foto’s als het lukt. Als dan iemand met zijn mond vol eten zit is dit niet echt een mooi beeld meer.

44. Maak een lijst met noodtelefoonnummers.

Dit zijn de telefoonnummers van familieleden of vrienden die ons kunnen verwittigen als er iets niet loopt zoals verwacht.

45. Top tijdrovende gebeurtenissen op de trouwdag (in willekeurige volgorde):

Haar moet worden opgefrist, jurken moeten extra gestoomd worden, de jongens kunnen de strikjes of dassen niet binden, het verkeer is vreselijk, het vinden van parkeerplaatsen, familieleden genieten aan de bar tijdens de fotosessie en kunnen niet worden gevonden 🙂

46. Dans met de ouders.

Ook bekend als vader-dochter en moeder-zoon dans, ze volgen meestal de openingsdans op.  Ik zie vaak de dansvloer gedeeld door de vader-dochter en moeder-zoon in tegenstelling tot eerst de vader en de bruid te laten dansen en daarna nog een dans voor moeder en bruidegom. Het hebben van twee dansen is logisch. Je vader houdt waarschijnlijk niet van hetzelfde lied als je schoonmoeder en de fotograaf heeft meer gelegenheid om onvergetelijke foto’s te nemen. 

47. Ouders zijn trouwfotografen geworden.

Ik begrijp de gretigheid van de ouders om tijdens de bruiloft honderden foto’s te maken. Ik ben zelf ook vader en wanneer mijn zoon gaat trouwen, zal ik het moeilijk vinden om niet een of twee foto’s te schieten. Maar als je ouders de hele ceremonie achter de camera doorbrengen, hoe kunnen ze dan genieten van het moment? De kans is groot dat mijn foto’s er ook iets beter uit zullen zien dan de foto’s die zij hebben gemaakt.

48. Loop de trouwschoenen al in voor je trouwdag.

Het zou jammer zijn als je nieuwe schoenen je grote dag zouden verpesten!

49. Doe een proef met uw visagist en haarstylist!

Ik heb het al eens meegemaakt: de bruid houdt niet van haar make-up of haar en verspilt kostbare tijd op de trouwdag waardoor er weinig tijd over is voor foto’s. Doe jezelf een plezier en boek een proef make-up en haarsessie voor de bruiloft om onnodige stress te vermijden. De meeste make-up artist en kappers bieden trouwens zo’n proefsessie aan.

50. Investeer in een fotograaf die voldoet aan jullie eisen.

Er zijn veel goede fotografen en de beste zijn meestal ook wel de duurste! Zijn hun foto’s dan zoveel beter? Soms wel en soms niet maar je betaald niet enkel voor de foto’s, ook voor hun kennis, technische bagage en de hele voorbereiding en service na het huwelijk komt erbij.

Maken goedkope fotografen dan slechte foto’s? Soms wel maar soms ook niet. Of ze zijn gewoon niet goed en kunnen gewoon niet veel geld vragen, of ze opteren voor veel huwelijken met zo weinig mogelijk kosten en service na verkoop. Er is voor elke bruid en bruidegom wel een fotograaf die voldoet aan hun eisen.

Je ziet dat er heel wat meer komt kijken bij het nemen van mooie trouwfoto’s.

Aarzel niet om mij te contacteren als jullie hierover vragen hebben. 

Als u deze tips nuttig vindt, voel je vrij om de link naar deze pagina door te sturen naar uw vrienden die gaan trouwen. De meeste ideeën komen van de vele bruiloften die we hebben gefotografeerd. We hebben ook enkele tips van andere fotografen en uit andere publicaties gehaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Klaar om jullie reportage te boeken? Wij leggen alles tot in de kleinste details vast op beeld, zo beleef je telkens deze mooie dag telkens opnieuw!